115

Slik velger du riktige fliser

Flisene skal være pene og samtidig tåle bruken, noe som varierer i de forskjellige rommene samt på vegger og gulv. Her er noen raske tips.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

6. februar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240206124551109.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240206124551109.jpg?maxwidth=900
0

Start med det enkleste og viktigste: Tenk etter om flisene skal på gulv eller vegger, og om de skal legges i et våtrom, i inngangspartiet eller i et normalt rom.

Sklisikre fliser kan være en viktig egenskap på gulvet i inngangspartiet og baderommet for å unngå at det blir vått og glatt, men dette gjelder ikke veggfliser. Inngangspartiet blir også ofte utsatt for sand og søle som dras med inn døra samt hardt bruk og stor slitasje, så her bør være ekstra nøye med hvilke fliser du velger.

Grupper og graderinger

Fliser blir delt inn i grupper og graderes på en skala som gjør det enkelt for deg å velge riktig flis til ditt behov. Det finnes for eksempel en barfot-kategori som går fra A til C, der C er den mest sklisikre typen og A den minst sklisikre.

Fliser som skal legges i inngangspartiet, på terrassen eller andre steder hvor du går med sko har en tilsvarende gradering. Disse er merket med R og et tall – jo høyere tall, jo bedre sklisikkerhet. Vær oppmerksom på at du ikke burde overdrive sklisikkerheten, for de mest sklisikre flisene er vanskeligere å rengjøre enn de mindre sklisikre.

Flistypene deles inn i tre grupper etter hvor sterke og tette de er. I gruppe 1 er flisene sterke og trekker nesten ikke til seg vann, mens flisene i gruppe 3 er mer porøse og tar opp vann. Gulvfliser er normalt mer hardføre enn veggfliser, så en flis i gruppe 3 er ofte en veggflis. Disse har gjerne glasur og er ikke egnet å gå på.

På emballasjen kan du sjekke hvilken gruppe flisene er i, samt skliklasse, barfot-kategori, formater, farge og glasur. Men skulle du være usikker om hvilke fliser du bør ha i de forskjellige rommene, kan du spørre om hjelp i butikken.

Design

Fargen, overflaten og størrelsen du velger på flisene har mye å si for helhetsopplevelsen i rommet.

Det kan være lurt å velge en farge som er såpass normal at det ikke blir vanskelig å selge boligen din i fremtiden. Trender kommer og går, tenk deg derfor nøye om! Du kan jo heller være litt gæren i fargevalgene på håndklær, gardiner og lignende.

De flotteste flisene har flere forskjellige print, noe som gjør hver flis unik. Enkle, billige fliser, derimot, ser helt like ut, og da blir overflaten ofte litt kjedelig.

Ta hensyn til størrelsen på rommet når du velger flisstørrelse. Dersom rommet har stort gulvareal, kan du bryte det opp ved å dele inn rommet i soner med fliser i forskjellige størrelser og mønstre. I mindre rom kan du bruke små fliser i lyse toner og dermed få gulvet/rommet til å føles større enn det egentlig er. Ofte kombineres en type flis med andre flistyper.

Varmekabler

De aller fleste flistyper kan brukes over varmekabler.

2889
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også